A+ A A-

Timbalan Naib Canselor (P&I) dan Jurnal UniMAP Terima Anugerah DI MRSA 2019

 

Putrajaya, 6 Nov – Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menerima Anugerah Malaysia Research and Innovation Excellence (Science & Applied Science) di Majlis Malaysia’s Research Star Award (MRSA 2019) & Pengiktirafan Jurnal Creme 2019.

Prof Dr Uda Hashim menerima anugerah berkenaan di majlis anjuran Jabatan Pendidikan Tinggi Kementerian Pendidikan Malaysia itu bagi kategori Research & Innovation Excellence (Researcher) (Clarivate Analytics) manakala Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Kejuruteraan (PPK) Bahan, Prof Madya Dr Ong Soon An dalam kategori Prominent Topics in Research (Elsevier).

Baca selanjutnya: Timbalan Naib Canselor (P&I) dan Jurnal UniMAP...

Dialog Sasterawan Bugar Kembali Sastera Melayu

PAUH PUTRA, 3 Oktober – Sudah menjadi hasrat Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) untuk membugar kembali elemen-elemen sastera Melayu di universiti dengan memasyarakatkan Sasterawan Negara (SN) dalam kalangan para pelajarnya.

Berjaya dengan siri 1 pada Mac lalu, Angkatan Sasterawan Indera (AKSARA) Perlis dengan kerjasama pejabat Ahli Parlimen Kangar, Dewan Bahasa dan Pustaka Wilayah Utara (DBPWU) dan Jawatankuasa Sasterawan Universiti (JSU) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah menganjurkan Siri 2 Jelajah Sasterawan Negara (JSN 2) 2019 yang berlangsung pada dan 28 – 29 September 2019 baru-baru ini.

Baca selanjutnya: Dialog Sasterawan Bugar Kembali Sastera Melayu

Sutera 2019 Martabatkan Sastera, Bahasa & Budaya Nusantara

LANGKAWI, 2 Ogos - Universiti-universiti dari Indonesia dan Malaysia harus dicantumkan semula menerusi tenaga bahasa, budaya dan warisan supaya kedua-dua buah negara itu khasnya dapat memberi contoh hebat kepada dunia tentang budaya masa depan.

Sekalipun ia tidak mudah memandangkan bahasa dan budaya sudah dicemari gelombang Barat yang besar namun kita harus mencuba untuk kembali merentasi zaman 45 hingga 50-an supaya kekuatan tenaga bahasa dan budaya dapat digarap semula seperti zaman itu.

Baca selanjutnya: Sutera 2019 Martabatkan Sastera, Bahasa & Budaya...

UniMAP MTUN Pertama Tubuh Akademi ICT Huawei

Kangar , 2 Ogos – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menjadi universiti pertama dari kalangan Rangkaian Universiti Teknikal Malaysia (MTUN) yang diperakukan sebagai rakan strategik Huawei Malaysia untuk melaksanakan program Akademi Maklumat dan Rangkaian Berdaftar Huawei (HAINA).

Kerjasama tersebut sekaligus membolehkan sebuah akademi tidak berasaskan keuntungan; Akademi ICT UniMAP-Huawei ditubuhkan di UniMAP yang turut menjadikan universiti berkenaan satu daripada sembilan universiti awam dan swasta di Malaysia yang menerima pengiktirafan tersebut.

Baca selanjutnya: UniMAP MTUN Pertama Tubuh Akademi ICT Huawei