A+ A A-

STEM STREET DEDAH KEPENTINGAN AGROTEKNOLOGI

Oleh: Nurul Aida Othman

PAUH PUTRA, 29 Jun - Dijangka seramai 41 juta penduduk dunia akan menghadapi masalah kebuluran ekoran krisis makanan yang bakal melanda dunia seperti amaran dikeluarkan Program Makanan Sedunia (WFP) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBBB) pada 21 Jun yang lalu.

Malaysia juga tidak terkecuali kerana kebergantungan terhadap bahan makanan yang diimport dari luar negara adalah tinggi hingga mencecah billion ringgit setahun.

Sebagai persediaan, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mengambil langkah proaktif dengan menganjurkan Program STEM Street Fasa 1, 2022 khusus bagi memberikan pendedahan dan pemahaman mengenai bidang agroteknologi atau teknologi moden yang berlangsung di universiti tersebut, semalam.

Program anjuran bersama Pusat STEM Negara; Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM); dan Jabatan Pendidikan Negeri Perlis itu telah disertai seramai lebih kurang 250 guru kaunselor sekitar Perlis.

Baca selanjutnya: STEM STREET DEDAH KEPENTINGAN AGROTEKNOLOGI

BADAN BERUNIFORM UniMAP LAHIRKAN GRADUAN BERKETRAMPILAN

Oleh : Aininulniza Mohd Yusof

PAUH PUTRA, 26 Jun -Ko-kurikulum yang diperkenalkan dalam sistem pendidikan negara merupakan salah satu cabang bagi melahirkan Graduan Holistik, bercirikan Keusahawanan dan Seimbang (Holistic, Entrepreneurial and Balanced Graduated) yang mampu menyumbang kepada Agenda Pembangunan Negara dan Daya Saing Industri Negara terutamanya di peringkat nasional dan antarabangsa.

Terdapat lapan teras aktiviti yang ditawarkan untuk kursus ko-kurikulum iaitu Teras Kepimpinan, Kebudayaan, Inovasi, Kesukarelawan, Keusahawan, Pengucapan Awam, Sukan dan Teras Kemasyarakatan.

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) sentiasa memberi penekanan terhadap kualiti dan profesionalisme kepada mahasiswanya melalui kursus ko-kurikulum yang ditawarkan bagi memenuhi kehendak dan fungsi ko-kurikulum.

Kursus-kursus yang ditawarkan juga menggunakan pendekatan kerjasama strategik lautan biru (National Blue Ocean Strategy) dimana UniMAP, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), badan-badan beruniform kerajaan lain seperti Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan lain-lain lagi dapat bekerjasama bagi mengadakan latihan bersepadu.

Baca selanjutnya: BADAN BERUNIFORM UniMAP LAHIRKAN GRADUAN...

SUKSIS UniMAP KEKALKAN KEJUARAAN SUTRA 10

Oleh: Nurul Aida Othman

PAUH PUTRA, 26 Jun - Kontinjen Sukarelawan Polis Siswa Siswi (SUKSIS) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mengekalkan kejuaraan apabila dinobatkan johan keseluruhan Kejohanan Sukan SUKSIS Zon Utara (SUTRA) edisi ke-10 di sini, semalam.

UniMAP berjaya meraih empat pingat emas, empat perak dan dua gangsa menewas pesaing tradisinya, SUKSIS Universiti Sains Malaysia (USM) di tempat kedua dengan pungutan empat pingat emas, dua perak dan empat gangsa.

Manakala SUKSIS Universiti Utara Malaysia (UUM) sekadar berpuas hati di tempat ketiga dengan dua emas, empat perak dan empat gangsa.

Emas UniMAP disumbangkan oleh sukan futsal lelaki, bola jaring, dan Iron Man serta empat acara olahraga yang melayakkan UniMAP memenangi keseluruhan acara olahraga dan meraih satu pingat emas.

Majlis Perasmian Penutup dan Penyampaian Hadiah SUTRA Edisi ke-10 telah disampaikan oleh Ketua Polis Perlis, YDH DCP Dato' Surina Saad.

Baca selanjutnya: SUKSIS UniMAP KEKALKAN KEJUARAAN SUTRA 10

35 MAHASISWA UniMAP TERIMA KOMPUTER RIBA

Oleh: Nurul Aida Othman

PAUH PUTRA, 26 Jun - Mahasiswa merupakan tunjung sesebuah universiti dan tanpa penghasilan mahasiswa yang berkualiti tidak mungkin dapat mencemerlangkan sesebuah universiti.

Atas rasa tanggungjawab yang tinggi untuk menghasilkan model insan berkualiti sebagai pelapis negara, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) meneruskan inisiatif membantu mahasiswa asnafnya melalui pemberian komputer riba.

Ini adalah selaras Program Insentif Khas Kasih UniMAP yang telah dilancarkan pada Julai 2020 lalu khusus bagi membantu mahasiswa asnaf dan juga mereka yang terkesan ekoran pandemik COVID-19 yang melanda Malaysia pada awal 2020.

Naib Canselor UniMAP, Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli berkata, seramai 35 pelajar dipilih untuk menerima bantuan komputer riba bagi memudahkan urusan pembelajaran mereka.

Baca selanjutnya: 35 MAHASISWA UniMAP TERIMA KOMPUTER RIBA

UniMAP DIPILIH SEBAGAI SEKRETARIAT TETAP MAJLIS BERSAMA KESELAMATAN & KESIHATAN PEKERJAAN IPT / IPP MALAYSIA

Oleh : Mohd Khairul Effendi Che Wan & Aininulniza Mohd Yusof

PAUH PUTRA 23 Jun -  Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) diberi kepercayaan sebagai sekretariat tetap Majlis Bersama Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Institusi Pengajian Tinggi/Institut Penyelidikan dan Pembangunan (MBKKP IPT/IPP) Malaysia bagi tempoh lima tahun bermula 2022.

Pemilihan dibuat selepas mendapat persetujuan pada mesyuarat kali ke-34 yang diadakan semalam di Bilik Mesyuarat Senat, Fakulti Teknologi Kejuruteraan Elektrik, Kampus Alam UniMAP, Pauh Putra.

Baca selanjutnya: UniMAP DIPILIH SEBAGAI SEKRETARIAT TETAP MAJLIS...

PEROLEHAN GERAN CEGEoGTech MENINGKAT TIGA KALI GANDA

Oleh : Utusan Malaysia & Aininulniza Mohd Yusof

KANGAR, 19 Jun 2022 - Institut-institut pengajian tinggi di negara ini termasuk Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berdepan cabaran sangat hebat dalam tempoh pandemik Covid-19 sehingga menyebabkan universiti beroperasi secara terhad termasuk dalam aktiviti penyelidikan.

Bagaimanapun penyelidik-penyelidik Center of Excellence Geopolymer & Green Technology (CEGEoGTech) terus berusaha dengan tekun dalam bidang penyelidikan sepanjang 2021 dan menunjukkan pencapaian baik apabila mencatatkan peningkatan membanggakan.

Baca selanjutnya: PEROLEHAN GERAN CEGEoGTech MENINGKAT TIGA KALI...

PERATUSAN GE UniMAP 2021 MELEBIHI 93 PERATUS

Oleh: NURUL AIDA OTHMAN

PAUH PUTRA, 24 Jun - Ekoran pasaran pekerjaan Malaysia yang semakin pulih dengan bilangan jawatan bertambah menjadi 8.57 juta pada suku pertama tahun ini, turut memberi impak kepada kenaikan data Kebolehpasaran Graduan (GE) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) bagi kohort 2021.

GE UniMAP kohort 2021 telah mencapai tahap 93.9%, melebihi angka 85% yang disasarkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Naib Canselor, Prof. Ts. Dr. Zaliman Sauli berkata hampir 49.1% graduan UniMAP memilih sektor swasta tempatan dan GLC, manakala lebih 34.2% daripada mereka memilih sektor multinasional.

“Jangkaan pelajar yang akan menamatkan pengajian tahun (2022) ini seramai 3,468 orang, dan jika mereka berjaya memenuhi peluang-peluang pekerjaan yang ditawarkan tersebut, hampir 34% KPI GE tahun ini akan dipenuhi.

Baca selanjutnya: PERATUSAN GE UniMAP 2021 MELEBIHI 93 PERATUS

UniMAP MENANG ITEX GOLDEN AWARD 2022, GONDOL EMAS TERTINGGI

Oleh : Aininulniza Mohd Yusof

Kuala Lumpur, 27 Mei – Seramai 30 penyelidik Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) sekali lagi melakar sejarah dan kecemerlangan apabila meraih 100 peratus pingat pada 33rd International, Invention, Innovation & Technology Exhibition (ITEX 2022).

Pameran anjuran C.I.S Network Sdn. Bhd. dengan kerjasama Malaysian Invention and Design Society (MINDS) itu yang telah berlangsung pada 26 hingga 27 Mei 2022 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini.

Baca selanjutnya: UniMAP MENANG ITEX GOLDEN AWARD 2022, GONDOL...