A+ A A-

Khidmat Masyarakat Ramadan UniMAP Santuni Warga HTF

KANGAR – Muram dengan riak sedih yang terpamer di wajah sebahagian penghuni wad pembedahan di Hospital Tengku Fauziah (HTF) nyata berubah tatkala menerima kunjungan daripada 30 pemimpin mahasiswa Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), baru-baru ini.

Mereka ini rata-ratanya warga emas yang terpaksa menyambut Ramadan di hospital akibat kompilasi penyakit kronik yang dihadapi.

Dek tiada siapa yang menjaga sepenuh masa, seorang pesakit yang hanya dikenali sebagai Rokiah (bukan nama sebenar) menyatakan rasa syukur dan gembira menerima kehadiran pelajar-pelajar yang disifatkan sebagai pengubat kesunyiannya.

Baca selanjutnya: Khidmat Masyarakat Ramadan UniMAP Santuni Warga...

Pensyarah UniMAP Dilantik Penyelidik Kunjungan Di Universiti Sweden

ARAU – Pensyarah Pusat Pengajian Kejuruteraan Sistem Elektrik, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Dr. Wooi Chin Leong dilantik menjadi penyelidik kunjungan di Uppsala University Sweden bagi tempoh tiga bulan bermula dari 15 Februari hingga 15 Mei 2019.

Beliau yang berkepakaran dalam bidang pengukuran medan elektrik, voltan tinggi, dedenyut kilat dan makmal nyahcas telah ditempatkan sepenuh masa di Jabatan Sains Kejuruteraan universiti tersebut bagi menganalisa data sinar-X dari makmal nyahcas dan seterusnya menyediakan beberapa penerbitan saintifik bersama-sama penyelidik lain bagi projek ini.

Baca selanjutnya: Pensyarah UniMAP Dilantik Penyelidik Kunjungan...

Program Diploma Kejuruteraan UniMAP Mendapat Pensijilan Penuh MQA

ARAU – Semua enam program pengajian diploma kejuruteraan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) telah lulus dan mendapat pensijilan penuh enam (6) tahun Akreditasi dari Kelayakan Malaysia (MQA) baru-baru ini.

Program pengajian tersebut adalah Diploma Kejuruteraan Mekatronik; Diploma Kejuruteraan Elektrik; Diploma Kejuruteraan Metalurgi; Diploma Kejuruteraan Komputer; Diploma Kejuruteraan Pembuatan; dan Diploma Kejuruteraan Mikroelektronik.

Baca selanjutnya: Program Diploma Kejuruteraan UniMAP Mendapat...